fbpx

Există 5 tulpini virale frecvent întâlnite, A,B,C,D și E care pot afecta ficatul. Este importantă depistarea lor și monitorizarea afecțiunilor determinate de aceste infecții virale, întrucât investigate și tratate la timp, pot asigura o calitate bună a vieții și o supraviețuire adecvată.

Cel mai frecvent întâlnite sunt hepatitele acute de tip A și E, care apar deseori în urma ingestiei de alimente și apă contaminate, și a lipsei de igienă corespunzătoare a mâinilor. Tipurile B și C produc anual milioane de îmbolnăviri care se soldează cu o infecție cronică a ficatului, determinând în timp ciroză hepatică și cancer hepatic. Infecția cu virus hepatitic B sau C apar cel mai frecvent în urma contactului sexual neprotejat, mult mai rar fiind raportate ca modalități de transmitere de la mamă la făt, interventii chirurgicale, manopere stomatologice, transfuzii sanguine sau utilizarea de ace contaminate la utilizatorii de droguri intravenoase.

Simptomele includ stare de greață, sensibilitatea la lumină, lipsa poftei de mâncare, stare de oboseală marcată, dureri abdominale mai intense în dreptul localizării ficatului. În evoluția bolii se asociază vomă, colorarea în maroniu a urinii, colorarea în galben a pielii și a mucoasei oculare.

Formele de boală pot fi frecvent asimptomatice sau minim simptomatice, motiv pentru care o infecție cu virus hepatitic B sau C se poate croniciza silențios. Dumneavoastră când v-ati testat ultima dată?

CategoryFără categorie

2015 © Copyright UNION Medical | Powered by IT EcoServ

Pentru programari sunati la 0364 998

Call Now Button