În epoca de hiperspecializare în care trăim , este firesc ca sportul și exercițiile fizice să aibă propria clinică medicală și specialiștii săi. Ramura Medicinei Sportive nu se adresează doar sportivilor de performanță – dezvoltării modelului biologic al campionului sau patologiiilor de tip locomotor și visceral derivate în urma antrenamentelor specifice. De această ramură a medicinii pot beneficia toți oamenii care doresc să își mențină starea de sănătate – sportivii amatori, cât și pacienții cu diverse boli cronice, care doresc să aibă o evoluție favorabilă a bolii.
În acest sens, Societatea Europeană de Medicină Sportivă a conceput special un program de prescriere a exercițiului fizic pentru sănătate, având ca scop evitarea patologiilor induse de sedentarism, dar și ameliorarea celor cronice, printre care amintim maladiile epocii moderne în care trăim : bolile cardio-vasculare, obezitatea, diabetul, depresia, stresul. Un alt aspect important reprezintă evaluarea posturii cu depistarea și corectarea viciilor de postură, ideal realizată cât mai precoce în vârsta pacientului, întrucât orice deficiență fizică reduce aptitudinile și puterea de adaptare la efortul fizic, dar mai ales modifică aspectul exterior ducând la tulburari psihice.
Pentru mulți dintre noi, „Fac sport, DECI EXIST ” este un adevarat motto al vieții , nu doar o simplă parafrază la spusele lui Descartes. A face sport constant înseamnă a aduce existenței o nouă valență curativă în plan fizic, mental, emoțional și de ce nu, spiritual. Chiar daca nu există o unică și magică soluție salvatoare la problemele din viața cotidiană, sportul sau practicarea regulată a exercițiilor fizice, reprezintă deseori parte importanta din soluție .